A tartalom csak a tréning vásárlói számára hozzáférhető

Megveszem

11. Együttérzés konfliktusban: 20 perces meditáció

23 perc | Összeállította:Krajcsó Nelli

Ez a videó az Ön-együttérzés tréning része

A modern ember egyik legnagyobb stressze a másokkal való konfliktusokból származik. Amikor valamiben nem értünk egyet valakivel, vagy vitába keverdünk egymással, az automatikus reakció az üss vagy fuss, a lefagyás lesz. Ahhoz, hogy a kapcsolati stresszeinket mérsékelni tudjuk, elkezdhetjük gyakorolni az együttérző kommunikációt, ami segít abban, hogy magunkkal és a másik emberrel, és magával a konfliktus nehézségével is kiegyensúlyozottabban tudjunk együtt lenni. Ebben a 20 perces meditációban felidézünk egy vitás kommunikációs helyzetet és tudatos jelenlétben, elfogadással figyeljük a reakciónkat.


Kísérő gyakorlat

A mindennapi mindfulness fejlesztéséért

1. Milyen érzés volt felidézni a konfliktust? Milyen gondolatok jöttek? Érzékelhető volt-e a konfliktus testi lenyomata? Ez a testi hatás ismerős számodra, máskor is szoktad érezni? Voltak-e jelen érzelmek?


Fontos, hogy ezzel a gyakorlattal nem erőltetni szeretnénk a megbocsátást vagy az elfogadást, hanem az éberséget szeretnénk erősíteni ezekben a helyzetekben. A konfliktusos helyzetnek nem mindig van konkrét megoldása, gyakorolhatjuk ennek az elfogadását is.


2. A héten gyakorold az együttérző figyelmet a beszélgetéseid közben, legyen az semleges, kellemes vagy kellemetlen:  • Már a beszélgetés előtt elkezdheted követni, milyen gondolatok vannak jelen egy-egy beszélgetés előtt. Meg lehet-e őket anélkül figyelni, hogy beleragadnánk?

  • A beszélgetés elején figyeld meg a másik testbeszédét, hogy segítsd magadat abban, hogy megérezhesd, ő hogyan van. Sokszor a konfliktusos személy stresszét egyáltalán nem vesszük észre, ami pedig segíthet a közös emberi tapasztalat tudatosításában. Ugyanígy, sokszor a másik örömével sem tudunk együttérezni, ha nem adunk számára teret magunkban.

  • Időről időre vidd befelé a figyelmedet és tudatosítsd a saját testi érzeteidet, a testtartásodat, figyeld a hangodat. Ha szükséges, vidd a figyelmedet a talpakra, vagy húzd ki magadat és vegyél néhány lélegzetet. Mire van most szükségem? - megkérdezheted magadtól. 

  • Kipróbálhatod, milyen végighallgatni a másikat anélkül, hogy beleszólnál. Egy-egy kellemes beszélgetéssel pedig elkezdheted gyakorolni az ítélkezésmentességet is, amikor nem minősíted a hallottakat jónak vagy rossznak.


Jó gyakorlást!

Elküldve!
Kísérő gyakorlat

Hallgasd végig a meditációt és ismerd meg a kísérő gyakorlatot.

A tréning meditációi:

Miben segíthet a tréning?

3 perc

1. Ön-együttérzés elemei: 15 perces együttérző testpásztázás

21 perc

2. Horgony, fa minőség: 10 perces fa meditáció

15 perc

3. Kéztartások, érintés: 10 perces együttérző kéztartások meditáció

14 perc

4. Felismerni és tiszteletben tartani a határainkat: 10 perces meditáció a határokkal

15 perc

5. Rágódás, önkritika: 10 perces meditáció a tökéletlenségünkkel

15 perc

6. Biztonságos hely: 10 perces vizualizáció

13 perc

7. Legjobb barátunkká válni: 10 perces meditáció

14 perc

8. Nehéz érzelmek a testben: Fájdalom átlélegzése 15 percben

17 perc

9. Szerető kedvesség

19 perc

10. Örömmozgás: 10 peces gyakorlat

13 perc

11. Együttérzés konfliktusban: 20 perces meditáció

23 perc

12. Lezárás

4 perc


© SlowTime 2024
Hírlevél

© SlowTime 2024